Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Радио Београд 2
Емисија „Од злата јабука“

Емисија „Од злата јабука“ (Радио Београд 2), емитована 07. фебруара 2014. године, била је посвећена Зборнику радова са I семинара „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“ који је одржан 06. октобра 2013. године у Пландишту у оквиру XI фестивала „Крајишки бисери“.
Јубилрани 10 Крајишки бисери 2012

Група Жегар живи - Врбас

11. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ закорачио је у другу деценију постојања. У склопу фестивала први пут одржан семинар „Ненатеријално културно наслеђе Срба Крајишника“.
У натпевавању 22 изворне певачке групе најуспешнија је била група „Жегар живи“.

Никола Тесла

250 ГОДИНА САБОРНЕ ЦРКВЕ У ПЛАШКОМ

Поводом обележавања 250 година од завршетка градње саборне цркве у Плашком и прве литургије коју је служио тадашњи владика Данило Јакшић, проф. Милан Воркапић даје осврт на најважније чињенице везане за градњу храма у Плашком.

Милан Воркапић:
Нова хрватска подвала: Тесла је Влах!

Пошто је немогуће да докажу да је Никола Тесла Хрват, сада покушавају да од сина српског православног свештеника направе - Влаха!
Никола Тесла

ОБЕЛЕЖЕНА XVIII ГОДИШЊИЦА
ПРОГОНА СРБА КРАЈИШНИКА

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академијом у Дому културе у Пландишту је 04. августа 2013. године обележена осамнаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине.
Избегличка колона 1995

Личка олимпијада - Апатин 2013

ЧЕТВРТА „ЛИЧКА ОЛИМПИЈАДА“

Четврта „Личка олимпијада“ одржана је 06. јула 2013. на теренима Бање Јунаковић. Ове године на „Личкој олимпијади“ учествовао је рекордан број такмичара - 23 екипе из Србије, Републике Српске и Хрватске.

ЧЕТВРТИ КРАЈИШКИ ОТКОС

Код београдског насеља Бусије покошен је четврти „Крајишки откос“. У недељу, 16. јуна 2013. године, неколико хиљада људи окупило се на овој спортско-културној манифестацији која има за циљ очување културног наслеђа крајишких Срба.
Победник је Блажо Котлаја, другопласирани је Славиша Пуповић, а треће место заузео је Милорад Газдић.
Крајишки откос 2013

Почетак системског решавања питања
прогнаних и избеглих Срба

У Канцеларији за сарадњу са дијаспорoм и Србима у региону, 25. априла 2013. године, одржан је састанак представника 55 удружања прогнаних и избеглих Срба са директорком Канцеларије др Славком Драшковић и саветником у Канцеларији господином Симоном Ђуретићем.
Канцеларија за сарадњу са дијаспорoм и Србима у региону

Личка капа

КОСОВСКИ ЗАВЕТ И ПРЕДАЊЕ
У ЛИЧКОЈ КАПИ

Личка капа је типична српска капа која носи симболику и дух Косовског завета и Видовданског предања. То се види по њеним деловима и њиховим односима.

СТАРОСНА И ПРЕВРЕМЕНА СТАРОСНА
ПЕНЗИЈА У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

Крајишници, које је ратни вихор довео у Србију, сусрећу се са питањем када и како могу остварити право на пензију у Хрватској, имајући у виду да је велики дeо њих на тим просторима остварио одређени радни стаж.
У Хрватској, за разлику од Србије, постоје две врсте старосне пензије: старосна и превремена старосна.
Пензионери

Јубилрани 10 Крајишки бисери 2012

Радио Београд 2 - Емисија посвећена јубиларним 10. Крајишким бисерима

Емисија „Од злата јабука“ (Радио Београд 2), емитована 09. новембра 2012. године, била је посвећена Јубиларном 10. фестивалу изворних крајишких пјесама „Крајишки бисери“.
Аутор и водитељ: Марија Витас

ТВ Банат - Емисја о Завичајном удуржењу Крајишника „Никола Тесла“

У оквиру ТВ серијала „Фолклорно наслеђе Јужног Баната“, Регионална телевизија „Банат“ једну емисију посветила је раду Завичајног удуржења Крајишника „Никола Тесла“ и културном наслеђу Срба Крајишника у Војводини.
ТВ Банат

Пријем у Министарству Културе

ПРИЈЕМ У МИНИСТАРСТВУ
КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Поводом јубилеја – 10 година фествала „Крајишки бисери“, делегација Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“ примљена је у Министарству културе и информисања Републике Србије.

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ прославио је 10 година постојања. У натпевавању у изворним крајишким песмама надметало се 20 певачких група.
Титулу победника понела је Крајишка изворна група „Ликоси“ из Новог Сада. Друго место освојила је Женска пјевачка гупа „Зора“ из Крагујевца док је треће место припало Изворној групи „Синови Крајине“ из Будисаве.
Дести Крајишки бисери

Пландиште - парастос жртвама олује

ОБЕЛЕЖЕНА XVII ГОДИШЊИЦА
ПРОГОНА СРБА КРАЈИШНИКА

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академијом у Дому културе у Пландишту, 5. августа 2012. године, обележена је XVII годишњица прогона и страдања Срба из РСК. Помен страдалим Крајишницима организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

БРОНЗАНА МЕДАЉА
СА ТРЕЋЕ „ЛИЧКЕ ОЛИМПИЈАДЕ“

На теренима Бање Јунаковић код Апатина, 07. јула 2012. године, одржана је Трећа „Личка олимпијада“ - надметање у традиционалним народним дисциплинама. Бронзану медаљу за екипу Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“ освојио је Бранко Вуковојац у дисциплини „вучење куке“.
Бранко Вуковојац

ТРЕЋИ КРАЈИШКИ ОТКОС

Неколико хиљада Крајишника окупило се на трећем „Крајишком откосу“, одржаном 17. јуна 2012. године, код београдског насеља Бусије.
Победник је Жељко Бурсаћ, другопласирани је Бошко Миљуш, а треће место заузео је Милош Цвјетићанин.
Крајишки откос

Ненад Грујичић
Ненад Грујичић:

НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА БАШТИНА СРБА КРАЈИШНИКА У СРБИЈИ

Запажања и предлози поводом уписа елемената нематеријалног културног наслеђа Србије у национални регистар и номиновања на листе УНЕСКО-а

IX ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Девету годину за редом банатском равницом одјекивала је крајишка изворна песма. Деветнаест изворних певачких група натпевавало се на IX фестивалу „Крајишки бисери“.
Титулу победника понела је Крајишка група „Плитвице“ из Београда. Друго место припало је Изворној групи „Синови Крајине“ – КУД „Будисава“ из Будисаве, док је треће место заузела Женска пјевачка група КУД-а „Завичај – Банија“ из Мајура.
Крајишка група Плитвице

XVI ГОДИШЊИЦА ПРОГОНА СРБА ИЗ РСК

Парастос жртвама олује
Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту, 5. августа 2011. године, обележена је шеснаеста годишњица прогона Срба из Републике Српске Крајине. Окупљени грађани упалили су свеће и помолили се за покој душа жртава страдалих у Крајини и за Крајину. Парастосу који су служили свештеници Ненад Милић и Синиша Лакичин присуствовао је и председник општине Пландиште Зоран Воркапић.

ДРУГА „ЛИЧКА ОЛИМПИЈАДА“

На теренима Бање „Јунаковић“, код Апатина, одржана је друга по реду „Личка олимпијада“. Ову манифестацију организовала је општина Апатин, са циљем неговања и развијања историјског и традиционалног културног и спортског наслеђа личког народа.
Другог дана јула месеца 2011. године, дефиле такмичарских екипа означио је почетак манифестације, након чега је председник општине Апатин др Живорад Смиљанић другу „Личку олимпијаду“ званично прогласио отвореном.
Личка олимпијада 2011

Јадовно 2011

ЈAДOВНO – СРПСКИ YAD VASHEM

У недељу 26. јуна 2011. године, на дан свете мученице Акилине, пошли смо на Други годишњи међународни комеморативно-молитвени сабор на Велебиту, масиву и најчудеснијој личко-приморској динарској планини, која у својим кршким недрима чува кости четрдесет хиљада српских и јеврејских мученика – пред Богом праведника.

ОДРЖАН ДРУГИ „КРАЈИШКИ ОТКОС“

Крајишки откос - Бусије 2011Покошен је и други „Крајишки откос“. Ова спортско-културна манифестација одржана је 19. јуна 2011. године (уочи светског дана избеглица) код београдског насеља Бусије, познатом по томе што га настањују избегли и прогнани Крајишници. Манифестацију је организовала Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији.
Први „Крајишки откос“ изазвао је веома позитивне реакције, те је ове године владало велико интересовање за ову манифестацију. Сходно томе и организатор се потрудио да манифестација буде раскошнија и садржајно богатија.

КАКО САЧУВАТИ ОЈКАЊЕ?

Капа и тамбурица
У новембру 2010. године UNESCO је прогласио и заштитио „ојкање“, односно „ојкачу“, као нематеријалну културну баштину од изузетног значаја, што је врло важан и позитиван догађај. Међутим, „ојкача“ није заштићена као нематеријална културна баштина онога коме заправо припада. Хрватска је најпре прогнала Србе, па сада користи ту ситуацију и промовише „ојкање“ као своју нематеријалну културну баштину, а ради се заправо о вокалним облицима традиционалних песама Срба Крајишника.

ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ПЕТИЦИЈИ
избјеглих и прогнаних Срба из Републике Хрватске

Позивaмо све Србе и остале грађане, који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске, као и грађане Србије који имају имовинска права у Републици Хрватској, да својим потписом подрже Петицију.
Циљ акције јесте да прикупимо што више потписа и на тај начин упутимо снажну поруку да је коначно дошло вријеме да се пронађе трајно и праведно рјешење бројних проблема Срба који су избјегли, прогнани или воде поријекло из Републике Хрватске.
Петицију су подржали представници 101 избјегличког удружења и завичајног клуба Срба из Хрватске.
Петиција

Награде

VIII фестивал „Крајишки бисери“

Деветнаест певачких група натпевавало се на овогодишњем, осмом по реду, Фестивалу изворних крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Титулу победника понела је Женска изворна група „Трамошњанке“ – КУД „Младост“ из Бача. Друго место припало је Мушкој пјевачкој групи КУД „Завичај - Банија“ из Мајура, а треће место заузела је Изворна група „Ликоси“ из Новог Сада.

Бронза са 1. Личке олимпијаде

Бронза са прве „Личке олимпијаде“

Општина Апатин покренула је ове године општинску манифестацију „Личка олимпијада“ са циљем неговања традиционалних старих спортова, културе и обичаја личког народа. Прва „Личка олимпијада“ одржана је 28. августа 2010., на теренима Бање Јунаковић. Дарко Грба из екипе Завичајног удружања Крајишника „Никола Тесла“ освојио је бронзану медаљу у дисциплини скоку у даљ из места, са прескочених 3,10 метара.

Јубиларни 10. „Лички вишебој“

Културно – спортска манифестација која негује традиционалне витешке игре из Лике већ пуних десет година окупља велики број учесника и посетилаца. Јубиларни, десети по реду, „Лички вишебој“ одржан је на обали Дунава, у Апатину, 07. августа 2010. године. У надметању у традиционалним спортским дисциплинама учесвовало је 15 такмичарских екипа, међу којима и екипа Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“.
Личка капа 2010

„Олуја“, 15 година после!

Поводом 15. годишњице прогона и страдања Срба Крајишника у злочиначкој војно-полицијској акцији названој „Олуја“, у Пландишту је 5. августа 2010. год. одржан парастос у цркви Св. Рафаила банатског. Помену је присуствовао председник општине Пландиште Зоран Воркапић са општинским званичницима. Скуп је организовало Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.
Парастос - Пландиште 2010

ПОКОШЕН ПРВИ „КРАЈИШКИ ОТКОС“

Спортско-културна манифестација „Крајишки откос“ одржана је, по први пут, 20. јуна 2010. године у Београду, недалеко од насеља Бусије. Датум и локација нису случајно изабрани: 20. јун обележава се као светски дан избеглица, а Бусије су познате као насеље које настањују избегли Крајишници. Поред надметања косаца, публика је имала прилику да види и богат културно-уметнички програм, уз учешће неколико културно-уметничких друштава и изворних група.
Крајишки откос

„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“ УСПЕШНО ПРЕРАСЛИ У ТАКМИЧАРСКИ ФЕСТИВАЛ

Награде
Седму годину за редом у Пландишту је одржан Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Ове године фестивал је потпуно прерастао у такмичарски. У натпјевавању у изворним крајишким пјесмама такмичило се 17 изворних крајишких група, а прва три места заузели су: Изворна група „Традиција“ - Пландиште, мушка пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд и женска пјевачка група КУД „Петрова Гора - Кордун“ из Београда.

Пландиште, 5.8.2009.

Олуја још увек траје!

Парастосом у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту, 5. августа 2009. године, обележено је 14 година од прогона и страдања Срба Крајишника. Дан раније парастос и комеморација одржани су и у Београду, у цркви Св. Марка. Бројни проблеми који тиште прогнане Крајишнике и даље нерешени ...

IX ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ

Највећи лички град у Србији, град Апатин, и ове године био је домаћин „Личког вишебоја“, традиционалне манифестације надметања у старим витешким играма из Лике. Девети по реду „Лички вишебој“ одржан је 1. августа 2009. године, на отвореном терену Бање Јунаковић, близу Апатина ...
Лички вишебој 2009

САМО СЛОГА ИЗБЕГЛИЦЕ СПАШАВА
Основана Коалиција удружења избеглица у Р. Србији

Крајем 2008. године дошло је до реализације идеје која није нова али је једина права, а то је удруживање избегличких удружења у јединствену кровну организацију, Коалицију удружења избеглица у Републици Србији ...
Оснивачка скупштина Коалиције

Пландиште, 5. август 2008.

Да се не заборави!

Тринаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине обележена је у Пландишту, 5. августа 2008. године, у организацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. У Цркви Св. Рафаила Банатског одржан је парастос жртвама које су пале у Крајини и за Крајину. Парастос је служио Његово преосвештенство Епископ банатски господин Никанор са свештенством ...

Бронзана медаља

Бронза са VIII „Личке олимпијаде“

Осми „Лички вишебој“ (популарни назив „Личка олимпијада“) одржан је 26. јула 2008. године у Апатину. Бронзану медаљу у дисциплини „трка у врећама“ освојио је Марко Јованчевић из екипе Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“ ...

У ПЕСМИ ДУША НАРОДА ОБИТАВА
VI фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“

Одломком из завештања о песми, Стефана Немање, почео је шести фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“, одржан 3. маја 2008. године у сали биоскопа „Авала“ у Пландишту. Као прелаз ка такмичарском фестивалу, ове године жири пубилке бирао је групу са најбољом интерпретацијом и сценским наступом. Награду је освојила изворна група „Ликоси“ из Новог Сада ...

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.