Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ОБЕЛЕЖЕНА XVIII ГОДИШЊИЦА
ПРОГОНА СРБА КРАЈИШНИКА

Фото албум

Пландиште - парастос за жртве олујеСлужењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академијом у Дому културе у Пландишту је 04. августа 2013. године обележена осамнаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине. Помен страдалим Крајишницима организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

Обележавање датума који је симбол страдања крајишких Срба у грађанском рату са почетка 90-их почело је парастосом у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту. Парастос жртвама које су страдале у Крајини и за Крајину служио је Његово преосвештенство епископ банатски Никанор, уз саслужење свештеника Недељка Јанковића и Ненада Милића.

У беседи након парастоса владика Никанор подвукао је значај овог окупљања и истакао важност да се сваке године достојанствено сећамо невиних жртава, наших рођака, комшија, пријатеља... „Није хришћански и није људски славити туђу несрећу, нити се било шта дуготрајно и ваљано може изградити на туђој патњи. На земаљском суду може и да не буде правде, али то не сме поколебати нашу веру нити смемо скренути са пута преведника“ – казао је владика.

Након парастоса, у дому културе у Пландишту приређена је свечана академија под називом „Ој, Крајино!“.

Свечана академија почела је интонирањем „Химне Крајини“, након чега је уводну беседу казивао Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. У име општине Пландиште скупу се обратио Зоран Танасковић, посланик у скупштини АП Војводине.

У културно-уметничком делу програма своје стихове казивали су крајишки песници Босиљка Перић Батак, Никола Корица и Вељко Стамболија. Уз звуке једног од најстаријих српских инструмената уз који је вековима, са генерације на генерацију, преношена историја и народно стваралаштво, гуслар Саво Контић отпевао је „Ропство Јанковић Стојана“ и „Пјесму о Николи Тесли“.

Пре осамнаест година, Хрватска је извршила агресију на РСК, територију која је била под заштитом Уједињених Нација, побивши за време и после операције „Олуја“ око 2.000 људи (претежно цивила) и прогнавши око 220.000 житеља Крајине. На тај начин почињено је етничко чишћење највеће на тлу Европе за последњих 200 година.

Срби Крајишници су кроз своју историју били изложени многим недаћама, страдањима, прекрштавању и прогонима али су све до августа 1995. успевали да опстану на својим вековним огњиштима. Због тога је важно да достојанствено обележавамо најтрагичнији дан у новијој српској историји. Да се никад не заборави и да се никада и никоме више не догоди.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.