Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Фестивал Крајишки бисериФестивал „Крајишки бисери“ негује изворне песме и традиционални начин певања Срба Крајишника. Најчешћи начин изворног крајишког певања је „ојкање“ које се од 2010. године налази на UNESCO-вој листи светске културне баштине од изузетног значаја.

Основни циљ Фестивала је очување, неговање, презентација и преношење јединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерације.

Фестивал „Крајишки бисери“ је такмичарског карактера. Према пропозицијама, песме се изводе без музике или уз пратњу неког изворног народног инструмента, а извођачи имају обавезу да буду одевени у народну ношњу.

Први фестивал крајишких пјесама одржан је 2003. године, а за протеклих 16 година одржано је исто толико фестивала. Првих пет фестивала били су ревијалног карактера, а од шестог по реду, Фестивал "Крајишки бисери" прерастао је у такмичарски. На Фестивалу се окупља велики број Крајишника и крајишких пријатеља, који уз песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем.

Познато је да су Срби настањени западно од Дрине били препознатљиви по „ојкању“. „Ојкало“ се у свим приликама, у радости и слављу, али и у тешким тренуцима. На жалост, прошли смо кроз један период када је традиција и овај начин културног изражавања био гурнут у страну, а циљ је био да се Крајишници одрекну онога што је њихово и по чему су препознатљиви. Потискивање културно-историјских вредности Срба Крајишника у заборав била је припрема за коначан прогон са простора на којем су вековима живели.

Срећом, доласком у нову животну средину, Крајишници су са собом донели и своју песму. Тако данас широм Србије (а нарочито Војводине) актвино ради велики број културно-уметничких друштава и певачких група које негују ове песме - бисере српске изворности и управо је Фестивал „Крајишки бисери“ централно место окупљања, сарадње, презентације и преношења певачког умећа.

Средином 2012. године, „ојкача“ је званично уписана и у први Национални регистар за нематеријално културно наслеђе Републике Србије. Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ уписано је као њен званични носилац, а Фестивал „Крајишки бисери“ признат је за референтан извор података и најбољи доказ да је „ојкање“ и те како живо у Србији. У складу са тим, овај Фестивал од изузетног је значаја за очување српског нематеријалног културног наслеђа.

Фестивал „Крајишки бисери“ реализује се под покровитељством Општине Пландиште и Министарства културе Републике Србије.


Крајишки бисери - Пландиште 2018

16. ФЕСТИВАЛ КРАЈИШКИ БИСЕРИ

Шеснаесто издање Фестивала „Крајишки бисери“ окупило је 16 изворних певачких група из читаве Србије и региона. За најбоље међу најбољима проглашени су Мушка певачка група КУД-а „Ђока Павловић“ из Београда, Крајишка група „Перућићани“ КУД-а „Славко Гајин“ из Војке и Женска група певача КУД-а „Батајница“ из Батајнице.

Крајишки бисери - Пландиште 2017

ЈУБИЛАРНИ 15. ФЕСТИВАЛ
КРАЈИШКИ БИСЕРИ

У Пландишту је одржан Јубиларни 15. Фестивал „Крајишки бисери“. Такмичиле су се 22 изворне певачке групе из Србије и региона, уз рекордан број младих група певача. Најуспешнија је била Женска певачка група Академског друштва „Нови Београд“ - Високе туристичке школе из Новог Београда.

Крајишки бисери - Пландиште 2016

XIV ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Крајишка изворна песма већ четрнаест година одјекује банатском равницом. Двадесет певачких група из читаве Србије и региона натпевавало се за титулу победника на XIV фестивалу "Крајишки бисери" у Пландишту. Златну награду освојила је Женска пјевачка група „Банија“ из Београда.

Крајишки бисери - Пландиште 2015

XIII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 13. Фестивал „Крајишки бисери“. У натпевавању најбољих крајишких група из читаве Србије и Републике Српске, титулу победника освојила је Мушка певачка група „Петрова гора“ из Кљајићева.

Крајишки бисери - Пландиште 2014

XII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 12. Фестивал „Крајишки бисери“. Поред крајишких група из читаве Србије, на фестивалу су се по први пут такмичиле певачке групе из Републике Српске. Титулу победника освојили су „Велебитски враголани“ из Врбаса.

Група Жегар живи - Врбас

11. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ закорачио је у другу деценију постојања. У склопу фестивала први пут одржан семинар „Ненатеријално културно наслеђе Срба Крајишника“.
У натпевавању 22 изворне певачке групе најуспешнија је била група „Жегар живи“.

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ прославио је 10 година постојања. У натпевавању у изворним крајишким песмама надметало се 20 певачких група.
Титулу победника понела је Крајишка изворна група „Ликоси“ из Новог Сада. Друго место освојила је Женска пјевачка гупа „Зора“ из Крагујевца док је треће место припало Изворној групи „Синови Крајине“ из Будисаве.
Дести Крајишки бисери

IX ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Девету годину за редом банатском равницом одјекивала је крајишка изворна песма. Деветнаест изворних певачких група натпевавало се на IX фестивалу „Крајишки бисери“.
Титулу победника понела је Крајишка група „Плитвице“ из Београда. Друго место припало је Изворној групи „Синови Крајине“ – КУД „Будисава“ из Будисаве, док је треће место заузела Женска пјевачка група КУД-а „Завичај – Банија“ из Мајура.
Крајишка група Плитвице

Награде

VIII фестивал „Крајишки бисери“

Деветнаест певачких група натпевавало се на овогодишњем, осмом по реду, Фестивалу изворних крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Титулу победника понела је Женска изворна група „Трамошњанке“ – КУД „Младост“ из Бача. Друго место припало је Мушкој пјевачкој групи КУД „Завичај - Банија“ из Мајура, а треће место заузела је Изворна група „Ликоси“ из Новог Сада.

„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“ УСПЕШНО ПРЕРАСЛИ У ТАКМИЧАРСКИ ФЕСТИВАЛ

Награде
Седму годину за редом у Пландишту је одржан Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Ове године фестивал је потпуно прерастао у такмичарски. У натпјевавању у изворним крајишким пјесмама такмичило се 17 изворних крајишких група, а прва три места заузели су: Изворна група „Традиција“ - Пландиште, мушка пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд и женска пјевачка група КУД „Петрова Гора - Кордун“ из Београда.

У ПЈЕСМИ ДУША НАРОДА ОБИТАВА
VI фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“

Одломком из завештања о песми, Стефана Немање, почео је шести фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“, одржан 3. маја 2008. године у сали биоскопа „Авала“ у Пландишту. Као прелаз ка такмичарском фестивалу, ове године жири пубилке бирао је групу са најбољом интерпретацијом и сценским наступом. Награду је освојила изворна група „Ликоси“ из Новог Сада ...

Пети јубиларни фестивал „Крајишки бисери“

Пети фестивал требао је да се одржи у месецу мају, али је због објективних разлога померен датум одржавања. Но, без обзира на потешкоће и недостатак финансијских средстава, пети јубиларни фестивал крајишких пјесама „Крајишки Бисери“ одржан је, у недељу 7. октобра 2007. године. На фестивалу су учествовале 23 изворне певачке групе, један оркестар и фолклорни ансамбл КУД-а „Вук Караџић“ из Пландишта...


 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.