Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Да се не заборави!

Пландиште, 5. август 2008.
    Тринаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине обележена је у Пландишту, 5. августа 2008. године, у организацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. У Цркви Св. Рафаила Банатског одржан је парастос жртвама које су пале у Крајини и за Крајину. Парастос је служио Његово преосвештенство Епископ банатски господин Никанор са свештенством. Поред Крајишника, и ове године помену су присуствовали и други житељи Пландиштанске општине.
    По завршетку парастоса Владика Никанор обратио се присутнима. У врло емотивном тону осврнуо се на догађаје који су се одиграли пре тринаест година и живо се сећао појединих догађаја пошто је као Крајишник и сам проживео ту голготу. Између осталог, Владика је напоменуо да свих ових 13 година они који су чинили злочине над српским народом у Крајини упорно покушавају да лажима прикрију праву истину и избегну одговорност за оно што се догодило. Међутим, подвукао је Владика, све лажи овоземаљског света, ако и прођу код дела људи, сигурно код Бога никада неће проћи. Опоменуо нас је да памтимо и да се подсећамо палих Крајишника, јер док год памтимо своје погинуле претке, рођаке и пријатеље и Бог сам ће мислити на нас.
    Присутнима се обратио и Никола Везмар, председник Удружења. „Ево нас 13 година после велике трагедије која је у августу 1995. године задесила Србе у Крајини. Стојимо овде, палимо свеће, гледамо немо у иконе и молимо се Богу за душе оних који вечно oсташе у Крајини. Молимо се Богу за живе Крајишнике, да нас заштити од зла и да се што пре вратимо својим кућама. Пре тачно 13 година Хрватска је са огромном силом кренула да нас протера из нашег завичаја и у томе је успела захваљујући помоћи светских моћника. Поражавајућа је чињеница да за протеклих 13 година није ништа или је врло мало учињено, како по питању несталих, тако и на решавању неких од горућих проблема који тиште прогнанике, те да смо што се тих питања тиче на истом месту на којем смо били и пре 13 година. За ово време нико није одговарао за злочине почињене над Србима пре, за време и после „Олује“. Недопустиво је да породице несталих још увек немају могућност да своје најмилије сахране на достојан начин. Ово питање не сме се више одлагати“ - рекао је Везмар и закључио да је изузетно важно да се овај датум достојанствено обележава и да се не сме дозволити да 1995. буде заборављена. Да се не заборави и да се никад више не понови!

На евиденцији Документационо информационог центра „Веритас“ налазе се имена 1.922 погинулих и несталих Срба из акције „Олуја“
Против крајишких Срба (око 230.000 житеља са око 30.000 војника) ангажовано је око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ, МУП-а и ХВО-а. Ако се томе додају муслиманске и НАТО снаге, агресора је било више него становника у Крајини, а омјер војника био је најмање 7:1 у корист агресора. На евиденцији „Веритаса“ налазе се имена 1.922 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.192 (62%) цивила, од којих су око половине били старији од 60 година. Међу жртвама се налази 534 жене и 19 лица до 18 година старости. Од укупног броја жртава до сада је решена судбина 749 лица, док се на евиденцији несталих води још 1.173 лица, од чега 773 цивила, међу којима 373 жене. Акција под кодним називом „Олуја“ спровођена је, као у осталом и оне које су јој претходиле („Миљевачки плато”, „Масленица”, „Медачки џеп” и „Бљесак”), по тактици „спржене земље“, што је половином новембра исте године досегло размере потпуног затирања српске заједице у Крајини.
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.