Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

„Олуја“, 15 година после!

Парастос у цркви Св. Рафаила БанатскогПоводом 15. годишњице прогона и страдања Срба Крајишника у злочиначкој војно-полицијској акцији названој „Олуја“, у Пландишту је 5. августа 2010. год. одржан парастос у цркви Св. Рафаила банатског. Парастос свим жртвама које су пале у Крајини и за Крајину, као и онима који су у избеглиштву преминули у тузи и болу за својим завичајем, служила су тројица свештеника: пландиштански парох Недељко Јанковић, Ненад Милић и Синиша Лакичин. Помену је присуствовао председник општине Пландиште Зоран Воркапић са општинским званичницима. Скуп је организовало Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

Тачно пре 15 година Хрватске оружане снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, у садејству са Хрватским вијећем одбране и Армијом БиХ, извршиле су агресију на делове РСК (Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније). Агресија је извршена упркос чињеници да је ова територија била под заштитом УН-а (сектор југ и север) и да су представници РСК предходни дан у Женеви пред представницима УН-а и у Београду пред амбасадором САД, потписали предлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску и заузврат добили чврсте гаранције да напада неће бити.

Избегличка колона 1995Само у операцији „Олуја“, са својих вековних огњишта прогнан је читав један народ, око 220.000 људи, а велики број убијен је или се и данас воде као нестали. У неколико операција које су претходиле Олуји („Миљевачки плато“, „Масленица“, „Медачки џеп“ и „Бљесак“), као и у акцијама хапшења и прогона Срба у делу Хрватске ван територије РСК, Хрватска је све укупно прогнала преко 500.000 људи. Спаљено је више десетина хиљада кућа, школа, домова културе, верских и пословних објеката. На овај начин остварен је план етничке Хрватске, у којој нема места за Србе.

На Веритасовом списку несталих још увек се налази 2.160 лица српске националности који су нестали у периоду 1991–1995. на подручју Хрватске и бивше РСК. Међу несталима је 1.438 цивила, од чега су 572 жене. Веритас располаже поузданим подацима за још око 670 регистрованих гробних места у којима се налазе неиндентификовани посмртни остаци страдалих Срба на поменутом подручју, који и после 15 година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију. Последњих 19 лешева идентификованих ове године чекало је на идентификацији на Медицинском факултету у Загребу од децембра 2000. године када су ексхумирани, дакле скоро 10 година.

Ових 15 година после „Олује“ прошло је као у вихору. Ништа се суштински није променило, а како ствари стоје ни у наредних 15 година ништа се битно неће променити.

Тако данас Срби који покушавају да се врате и остваре своја права у Хрватској, наилазе на многобројне препреке. Већ 15 и више година многа питања остала су нерешена (статусна права, радни стаж, пензије, деонице у предузећима, заостала штедња, покретна и непокретна имовина, станарска права итд.). Хрватска се спрема да као демократска држава уђе у ЕУ у 2012. години. Истовремено лукаво и перфидно позива прогнане и избегле Србе да се врате, док на сваком кораку плански и смишљено тај повратак отежава. Невероватна је чињеница да светски моћници, иако одлично знају о чему се овде ради, не чине довољан притисак на Хрватску да Србима врати оно што им је у име своје нзависности неправним средствима узела.

Да се никад не заборави и да се никад више не догоди!

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.