Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

XVI ГОДИШЊИЦА ПРОГОНА СРБА ИЗ РСК

Парстос, Пландиште 2011Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту, 5. августа 2011. године, обележена је шеснаеста годишњица прогона Срба из Републике Српске Крајине. Окупљени грађани упалили су свеће и помолили се за покој душа жртава страдалих у Крајини и за Крајину. Парастосу који су служили свештеници Ненад Милић и Синиша Лакичин присуствовао је и председник општине Пландиште Зоран Воркапић. Помен страдалим Крајишницима организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

Акција „Олуја" почела је у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја северне Даламције, Кордуна, Лике и Баније, након чега је уследила офанзива Хрватске војске и полиције, Хрватског вијећа обране (војска босанских Хрвата) и Армије БиХ, уз одобрење и подршку НАТО-а.

Против крајишких Срба (око 230.000 житеља са око 30.000 војника) ангажовано је око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ, МУП-а и ХВО-а. Ако се томе додају муслиманске и НАТО снаге, агресора је било више него становника у Крајини, а омјер војника био је најмање 7:1 у корист агресора.

У агресији Хрватске војске на РСК, упркос чињеници да је то подручје било под заштитом Уједињених нација, почињено је највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата. За свега неколико дана са вековних српских огњишта протерано је око 220.000 становника. Тужилаштво Хашког трибунала након дугогодишње истраге подигло оптужницу против хрватских генерала који су учествовали у операцији "Олуја", а 14. априла ове године донесена осуђујућа пресуда, чиме је потврђено постојање удруженог злочиначког подухвата.

На евиденцији Документационо-информационог центра „Веритас“ налазе се имена 1.922 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.192 (62%) цивила, од којих су око половине били старији од 60 година. Међу жртвама се налазе 534 жене, од којих су две трећине биле старије од 60 година. Међу жртвама је и 19 деце, од којих је половина до 14 година старости.

Од укупног броја жртава до сада је решена судбина 911 лица, док се на евиденцији несталих води још 1.011 лица, од чега 660 цивила, међу којима 337 жена. Хрватска избегава без ваљаног разлога ексхумације и познатих места укопа најмање 438 посмртних остатака, углавном под ознаком „непознат“, што је јединствен случај на подручју бивше Југославије, као што без правог разлога отеже и са идентификацијама 251 ексхумираних посмртних остатака.

Данас, више од деценију и по након рата, бројни проблеми који тиште Србе из Хрватске и даље су нерешени (статусна права, радни стаж, пензије, покретна и непокретна имовина, станарска права, деонице у предузећима, заостала штедња, итд.). Хрватска чак ни у процесу придруживања ЕУ није осетила терет захтева Европе за решавање питања повратка Срба и њихове имовине. Званичници ЕУ не чине довољан притисак на Хрватску да Србима врати оно што им је у име своје нзависности насилно узела.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.