Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Олуја још увек траје!
Пландиште, 05.08.2009. Погледај слике
Пландиште, 5. август 2009.
Парастосом и комеморацијом у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту, 5. августа 2009. године, обележено је 14 година од прогона и страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“. Парастос су служили протојереј ставрофор Душан Нишевић и јереј Синиша Лакичин. Почаст страдалим Србима одали су председник општине Пландиште Зоран Воркапић, представници Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, које је и организатор овог скупа, прогнани Крајишници и други грађани општине.
Навршено је 14 година од како су снаге Хрватске војске и Хрватског вијећа обране (војска босанских Хрвата) отпочеле акцију у којој је извршено етничко чишћење Срба са простора Републике Српске Крајине, упркос томе што је овај простор званично био под заштитом Уједињених нација. У овој акцији са простора Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације протерано је 250.000 и убијено 2000 Срба, а из дела Босанске Крајине протерано је 125.000 и убијено 800 Срба. На евиденцији Документационо-информационог центра „Веритас“ налазе се имена више од 1100 несталих Срба чија је судбина и даље непозната.
Осим решавања судбине несталих Срба из Хрватске, бројни су и други проблеми који тиште прогнане Крајишнике. То се пре свега односи на решавање имовинских питања (станови одузети укидањем станарских права, накнада штете или обнова уништене имовине), исплата заосталих пензија које нису исплаћене током ратних дејстава, објављивање тајних спискова оптужених за ратне злочине, административне тешкоће при остваривању грађанских права. Посебан проблем представља Закон о кориштењу пољопривредног земљишта којег је хрватски Сабор донео у децембру 2008. године. Одредбе овог закона значе брисање Срба из земљишњих књига и њихову дефинитивну елиминацију са простора Хрватске.

Београд, 04.08.2009. Погледај слике
Београд, 4. август 2009.
Дан раније, 4 августа 2009. парастос страдалим Крајишницима одржан је у цркви Св. Марка у Београду. Парастос су служила три епископа: банатски Никанор, захмско-херцеговачки Григорије и хвостански Атанасије уз саслужење свештенства. Више од 2000 људи окупило се да ода почаст жртвама „Олује“, а парастосу је присуствовао и председник Републике Србије Борис Тадић.
На платоу испред цркве након парастоса уприличен је комеморативни скуп који је отворио Миодраг Линта, у име одбора за обележавање страдања Срба у „Олуји“ и у име избегличких удружења.
Миодраг Линта: Олуја још увијек траје!
За крајишке Србе „Олуја“ је катастрофа, зато што су као народ нестали, за само четири дана, са подручја на којима су живјели неколико вјекова. Данашњи дан је прилика да подсјетимо хрватску власт и јавност, као и међународну заједницу, да избјеглице из Хрватске имају бројне проблеме, од којих се велики дио, још увијек не рјешава: опљачкана и уништена покретна и непокретна имовина, одузета станарска права и пољопривредно земљиште, бесправно коришћење приватне имовине, скпопљени уговори о размјени кућа и станова под неповољним условима, неисплаћене пензије, искљученост из процеса приватизације, спискови осумљичених, оптужених и осуђених Срба, често на основу лажних доказа, страх од неоснованих привођења и хапшења, спора обнова повратничких крајева, немогућност запошљавања Срба у јавним и државним службама.
Драги земљаци, за нас Олуја још увијек траје! У претходном периоду добили смо бројна обећања од којих су многа остала мртво слово на папиру. Четрнаест година од завршетка рата и даље смо препуштени сами себи.
Са овога мјеста тражимо, да Србија и Хрватска, уз помоћ и подршку међународне заједнице, коначно, у разумном року, пронађу трајно и правично рјешење бројних проблема наших људи, који су највеће жртве ратова на простору бивше Југославије.

Београд, 4. август 2009.
У пригодном културно-уметничком програму одата је пошта ове године преминулом крајишком глумцу и песнику Милету Станковићу. Његову песму рецитовала је драмска уметница Маја Колунџија–Зоро. Песму „Мајка православна“, посвећену страдању Срба код Вргинмоста у време фашистичке НДХ, казивао је познати београдски глумац пореклом са Баније Петар Краљ. У знак сећања на страдале код Петровца, крајишка песникиња Сава Крнета казивала је стихове „На петровачкој цести“ Бранка Ћопића. Мићо Јелић Грновић рецитовао је своје стихове о страдању крајишника у „Олуји“ а изворне крајишке песме извели су чланови КУД-а „Крајина“ и Светлана Стевић–Вукосављевић. На крају програма усвојена је Резолуција коју је окупљенима прочитао новинар Танјуга Дарко Перић.

Више десетина хиљада кључева чека на поврат имовине!
Кључеви отете имовине У порти цркве Св. Марка био је постављен велики пано, на који су прогнани качили кључеве својих станова и кућа, које су годинама стицали, а на које не могу да остваре право пуних 14 година. Већ после неколико минута пано је био препун кључева, па су људи наставили да их одлажу на земљу. Пано са кључевима постављен је са циљем да се домаћа и светска јавност, као и доносиоци одлука подсете на одузета станарска права више десетина хиљада Срба из Хрватске.
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.