Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 
Koalicija udruzenja izbeglica izbjeglica u republici Srbiji
САМО СЛОГА ИЗБЕГЛИЦЕ СПАШАВА
Основана Коалиција удружења избеглица у Р. Србији

Оснивачка скупштина Коалиције
    Крајем 2008. године дошло је до реализације идеје која није нова али је једина права, а то је удруживање избегличких удружења у јединствену кровну организацију, Коалицију удружења избеглица у Р. Србији. После неколико припремних састанака и усаглашавања коначно, 17. децембра 2008. год., одржана је Оснивачка Скупштина Коалиције. Заправо, 43 удружења удружило се да јединствено делују како би што лакше и што је могуће квалитетније решили проблеме избеглица.
    Сувишно би било посебно објашњавати од каквог значаја за избеглице је оснивање једне овакве асоцијације, односно стварање јединственог фронта. Иако међу нама постоје разлике, мишљења смо да оне не би смеле бити препрека. Ми као удружење дали смо свој допринос у припреми и одржавању Оснивачке Скупштине. Верујемо да је ово баш онај историјски моменат који ће направити заокрет у решавању избегличке кризе. Искрено се надамо да не правимо грешку и да ће оснивање Коалиције бити запамћено и записано као врло значајан догађај у историји Срба Крајишника. Очекујемо да ће Коалицији приступити и она удружења која то до сада нису учинила и да ћемо јединствени кроз Коалицију решити бар 90% избегличких проблема .
    Оснивачкој Скупштини присуствовао је велики број угледних гостију: представници Срба из Р. Хрватске, представници Републике Српске и угледни гости из Р. Србије. За председника Коалиције изабран је Миодраг Линта, за председника Скупштине Коалиције др Богдан Матић, а за секретара Јово Вученовић. Г-ђа Верица Гргуровић изабрана је за заменика председника Скупштине. Изабрана су такође и четири подпредседника Коалиције: др Милорад Муратовић, Тошо Пајић, Дубравко Чеко и Раденко Попић.
    У културном делу програма наступила је песникиња из Грахова, Радмила Ђукелић, која је рецитовала родољубне песме и изворна пјевачка група „Традиција“, чланови ЗУК „Никола тесла“ из Пландишта, са песмама из завичаја.

Миодраг Линта, председник Коалиције:
Миодраг Линта
    У претходном периоду било је неколико иницијатива да се оснује озбиљна асоцијација избјегличких удружења. У посљедње четири године дјеловала је Координација удружења избјеглица, као неформална асоцијација. Данас, 13 година послије рата, избјегличка удружења сматрају да је потребно основати кровну асоцијацију као снажну организацију која ће бити у стању да рјешава горућа питања избјеглица. Главни циљ оснивања Коалиције удружења избеглица у Р. Србији јесте активно учешће у решавању многобројних проблема са којима се избеглице суочавају у земљама порекла, као и у Р. Србији. Сматрамо да је свеобухватно и трајно решавање проблема избеглица један од предуслова јачања мира и стабилности у региону, као и помирења народа на простору бивше Југославије. Коалиција ће настојати да, у сарадњи и партнерству са надлежним државним органима Р. Србије, Р. Хрватске и БиХ, као и међународним организацијама и цивилним сектором у региону, даде пуни допринос у решавању проблема избеглица. Посебну пажњу Коалиција ће усмерити на успостављање чвршће сарадње са политичким представницима Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини. Основни принципи Коалиције су: јединство, равноправност, легитимитет.

Основни предуслови свеобухватног и трајног ријешења проблема избјеглиштва у региону:
  • Стварна политичка воља власти у Р. Хрватској, Р. Србији и БиХ да преузму одговорност за рјешавање проблема избјеглица. Власти у региону треба да сједну за исти сто и разговарају о нашим проблемима и начину њиховог рјешавања. Вријеме ради против избјеглица.
  • Спремност међународних организација да активно учествују у проналажењу трајних рјешења заједно са Владама у региону. Вјерујемо да проналажење трајних рјешења (повратак, локална интеграција и поштовање људских права у земљама порјекла) треба да буде допринос убрзаном уласку земаља потписница Сарајевске декларације у Европску унију.
  • Спремност међународних финансијских институција (Свјетска банка, Европска банка за обнову и развој, предприступни фондови Европске уније и др.) да одвоје значајнија средства за свеобухватно и трајно рјешење избјеглиштва у наредном периоду.
  • Проблеми избјеглица се не могу на свеобухватан и трајан начин рјешити без активног учешћа самих избјеглица. Наравно, то не значи да Коалиција жели да преузме кључну улогу Р. Србије у разговорима са другом страном.
    Неколико ријечи о састанку у Женеви, одржаном 10. и 11. децембра, на коме сам био присутан, захваљујући, препоруци г. Коцелајнена, шефа Представништва УНХЦР-а у Србији, на чему му се искрено захваљујем. Састанак је организовао г. Антонио Гутереш, Високи комесар УН за избјеглице, а посвећен је био, између осталог, проналажењу трајних рјешења за пет дуготрајних избјегличких ситуација у свијету (једна од тих пет дуготрајних избјегличких ситуација односи се на избјеглице из Хрватске које живе у Србији). Желeо бих истаћи двије позитивне чињенице са састанка: прво, спремност Високог комесара за избјеглице да се лично ангажује у проналажењу трајних рјешења за избјеглице у Србији; друго, спремност УНХЦР-а да помогне у обезбеђивању финансијских средстава за рјешавање проблема избјеглица.
    Очекујем партнерску сарадњу са представницима, како држава у региону тако и међународне заједнице.

    Oбрасци за приступање Коалицији, програм, статут и правилници о раду њених органа, налазе се на страници Преузми.
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.