Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Почетак системског решавања питања
прогнаних и избеглих Срба

Канцеларија за сарадњу са дијаспорoм и Србима у регионуУ Канцеларији за сарадњу са дијаспорoм и Србима у региону, 25. априла 2013. године, одржан је састанак представника 55 удружања прогнаних и избеглих Срба са директорком Канцеларије др Славком Драшковић и саветником у Канцеларији господином Симоном Ђуретићем. Након дугогодишњег парцијалног и површног приступа, овим састанком најављен је почетак системског решавања питања са којима су суочени прогнани и избегли Срби.

На почетку свог обраћања др Славка Драшковић истакла је да је доласком на ову функцију била затечена лошим положајем Срба у региону, да проблеми прогнаних и избеглих Срба трају предуго. Стога је Влада Р. Србије решила да отворено говори о овим питањима. О свим питањима и активностима желимо да информишемо председника, премијера и министре у Влади Р. Србије - додала је Драшковићева.

Након тога, др Славка Драшковић информисала је присутне о конститутивној седници Савета за Србе у региону на чијем је челу Председник Републике, о раду на изради документа у коме би били наведени главни проблеми Срба у региону (Хрватска, БиХ, Словенија, Црна Гора, Македонија, Мађарска, Румунија и Албанија) и предлози мера и активности са којим би били упознати представници Владе и других релевантних државних институција.

Потом је госпођа Драшковић укратко информисала представнике удружења и о свом боравку у Хрватској и разговорима са представницима српских институција и представницима власти у Хрватској. Казала је да је у свим контактима са представницима власти у Хрватској истакла проблеме са којима се суочавају, како Срби у Хрватској тако и прогнани и избегли Срби при покушају да остваре своја права или при повратку у Хрватску.

Госпођа Драшковић обећала је да ће у наредна три месеца, у оквиру Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, бити основана канцеларија за брзе одговоре чији би задатак био да одговора на питања грађана који имају проблеме у државама у региону.

Затим се присутнима обратио Миодраг Линта, народни посланик у Скупштини Р. Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону. Линта се захвалио госпођи Драшковић на пријему и изразио очекивање да овим започиње ново, далеко боље, раздобље у односима са надлежним државним институцијама. Линта је упознао присутне да су у сарадњи са Кабинетом Председника Републике, Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Комесаријатом за избеглице и миграције урађене одређене измене на предлогу Резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из Хрватске и БиХ и да је најновија верзија послата српским институцијама у Хрватској и БиХ са циљем да дају мишљење и сугестије о предложеном тексту.

Потом су представници удружења упознали госпођу Драшковић са бројним проблемима са којима се суочавају избегли и прогнани Срби и дали корисне предлоге о начинима њиховог решавања. Истакнуто је да би било веома корисно да прогнани и избегли Срби имају канцеларију преко које би могли да остварују сарадњу са државним институцијама и на тај начин помогну квалитетнијем решавању питања од значаја за ову популацију. Јединствена порука свих учесника овог састанка је да је неопходно превазићи поделе које су очигледне како међу Србима у региону тако и међу удружењима која делују у Србији. Изнети су ставови да је неопходно да у стварању јединства помогну пре свега Канцеларија за дијаспору и Србе у региону, Комесаријат за избеглице и миграције као и друге институције. У том циљу госпођа Драшковић обећала је помоћ, са напоменом да је на представницима удружења велика одговорност, те да од њих очекује разумност и јединство.

Као резултат одржаног састанка, усвојени су следећи закључци:
  • Да се у Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону одржи састанак представника Коалиције, Асоцијације и других удружења с циљем да се постигне договор о стварању јединствене организације;

  • Да госпођа Драшковић организује састанак координатора радних група Владе Србије који се баве отвореним питањима између Србије и Хрватске и БиХ;

  • Да представници удружења формирају Радну групу која би израдила Елаборат са низом чињеница о кршењу људских праба избеглих и прогнаних Срба у Хрватској и БиХ;

  • Да се у што скоријем времену организује још један састанак представника удружења са госпођом Драшковић и њеним сараднциима и успостави стална сарадња са Канцеларијом за дијаспору и Србе у региону;

  • Да се види могућност да удружења која су основали прогнани и избегли Срби и други грађани родом и пореклом из Хрватске и БиХ имају право да бирају своје делегате у Скупштини дијаспоре и Срба у региону, који би равноправно са другим делегатима учествовали у њеном раду.

Основна порука са овог састанка јесте да је неопходно и преко потребно јединство и братска слога. Немамо право да зарад сујете и личних интереса доприносимо продужавању ове агоније која траје предуго. Само слога Србина спашава.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.