Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ОБЕЛЕЖЕНА XVII ГОДИШЊИЦА
ПРОГОНА СРБА КРАЈИШНИКА

Фото албум

Пландиште - парастос за жртве олујеСлужењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и свечаном академијом у Дому културе у Пландишту, 5. августа 2012. године, обележена је седамнаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине.

Парастосу, који је служило Његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор уз саслужење свештеника Недељка Јанковића, Ненада Милића и Синише Лакичина, присуствовали су представници општине Пландиште, представници Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, прогнани Крајишници и други грађани. У веома емотивном говору након парастоса, владика Никанор као непосредни сведок присетио се голготе коју су Крајишници прошли почетком августа 1995. године, јер је и сам био у колони која је више од 10 дана путовала од Крајине до Србије. Владика је истакао важност обележавања и памћења овог догађаја, нагласивши да су ближе Богу они који се уз молитву и достојанствено сећају својих жртава и своје недаће, него они који славе туђу несрећу.

Свечана академија Ој КрајиноНакон парастоса, у Дому културе у Пландишту одржана је свечана академија под називом „Ој, Крајино!“. „Овом академијом желимо да дамо посебан печат данашњем дану, да се за тренутак вратимо у завичај и да у време великих искушења на достојанствен начин подсетимо себе и друге на један од најтрагичнијих догађаја у српској историји“ – истакли су организатори овог скупа.

Свечана академија почела је интонирањем „Химне Крајини“, након чега је Гојко Везмар дао кратак преглед најзначајнијих догађања кроз дугу историју простора данашње Хрватске где су Срби вековима живели. Након тога скупу су се обратили Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, Душан Јеличић, заменик председника скупштине општине Пландиште и отац Ненад Милић. У културно-уметничком делу програма своје стихове казивали су крајишки песници Босиљка Перић Батак и Никола Корица, а гуслар Саво Контић приближио нам је чаролију једног од најстаријих српских инструмената уз који је вековима, са генерације на генерацију, преношена историја и народно стваралаштво.

Пре седамнаест година, Хрватска је извршила агресију на РСК, територију која је била под заштитом Уједињених Нација, побивши за време и после операције „Олуја“ око 2.000 људи (претежно цивила) и прогнавши око 220.000 житеља Крајине. На тај начин почињено је највеће и најсуровије етничко чишћење на тлу Европе после Другог светског рата. Због тога је важно да се сећамо и достојанствено обележавамо најтрагичнији дан у новијој српској историји и одамо пошту жртвама које су пале у Крајини и за Крајину. Да се никад не заборави и да се никада и никоме више не догоди.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.