Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ПОКОШЕН ПРВИ „КРАЈИШКИ ОТКОС“
Фото албум

Долазак косаца на ливадуСпортско-културна манифестација „Крајишки откос“ одржана је, по први пут, 20. јуна 2010. године у Београду, недалеко од насеља Бусије. Датум и локација нису случајно изабрани: 20. јун обележава се као светски дан избеглица, а Бусије су познате као насеље које настањују избегли Крајишници. Поред надметања косаца, публика је имала прилику да види и богат културно-уметнички програм, уз учешће неколико културно-уметничких друштава и изворних група.

Идеја о организацији овакве манифестације живи међу избеглим Крајишницима већ дуже време. У разраду идеје о „Крајишком откосу“ укључила се Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији и успешно је реализовала. Основни циљ покретања ове манифестације јесте очување културних и цивилизацијских вредности народа који је против своје воље морао да напусти своје домове и свој завичај.

Иако су метеоролошке прогнозе задавале главобољу организатору, те је због најаве лошег времена отказан наступ 8 КУД-ова и једна сликарска изложба, преко 500 људи присуствовало је првом „Крајишком откосу“.

На почетку церемоније свечаног отварања, благослов за одржавање манифестације „Крајишки откос“ дао је месни парох Витомир Тодоровић. Од говорника скупу се најпре обратио Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, истакавши да унаточ томе што је од самог прогона прошло доста времена, многа питања која тиште избеглице до данас нису решена. Линта је такође рекао „да је светски дан избеглица добар повод да подсетимо светску и домаћу јавност да се не миримо са ситуацијом у којој смо се нашли. Очекујемо да се у току ове године реши већи део тих питања, а пре свега питање имовине у земљи порекла и решававање стамбеног питања. За решавање ових проблема потребан је системски приступ, те очекујемо помоћ Владе Републике Србије као и помоћ међународне заједнице“. На крају, Линта је позвао Крајишнике да буду јединствени јер само јединствени могу да превазиђу проблемe који их притискају.

Током свечаног отварања манифестације, скупу су се речима подршке и жеља за успешан почетак обратили Ранко Ђукић, председник Удружења Срба Крајишника из Босне и Херцеговине и Слободан Благојевић, председник Завичајног клуба Кордунаша. Манифестацију је свечано отворио Славко Дошеновић, члан већа градске општине Земун, а својим присуством догађај је подржао и Владан Ђукић, секретар за социјална питања скупштине града Београда.

Пошто је манифестација проглашена отвореном, одржана је косачка здравица, коју је беседио Гојко Шашић. Након тога отпочео је полуфинални део надметања у косидби у којој је учествовало укупно 17 косаца. Такмичење косаца одвијало се под будним оком жирија који је на основу пропозиција и утврђеног система бодовања, вредновао све елементе косачке вештине.

На крају полуфинала, односно покошеног првог „Крајишког откоса“, приређен је косачки доручак на покошеној ливади. После доручка уследио је културни део програма, током којег су се представили: КУД „Кордун“ са мушком и женском певачком групом, ИГ „Извор лике“, ИГ „Ликоси“ и ИГ „Традиција“. Након тога, председник жирија Милош Цвјетићанин саопштио је имена десеторице финалиста. Поред Цвјетићанина чланови жирија били су Милан Рак, Ђуро Шкаљац и Мирко Радаковић.

У финалу, у веома изједначеној конкуренцији, треће место освојио је Драго Богавац из Кољана код Врљике (сада живи у Инђији). Друго место припало је Милану Вукелићу из Личке Јесенице (сада живи у Смедереву), а првопласирани односно победник „Крајишког откоса“ је Бошко Миљуш из Грачаца (сада живи у Смедереву). Организатор је тројици првопласираних уручио дипломе и пригодне награде.

Након финалног надметања, публици су се још једном представили учесници културног дела програма, а присутнима су се посебно допали стихови крајишке песникиње Радмиле Ђукелић.

Успешним одржавањем првог „Крајишког откоса“, Крајишници су и овог пута показали да се не одричу онога што је њихово духовно, културно и цивилизацијско богатство. „Крајишки откос“ има веома дубоко значење. Симболика ове манифестације говори о Крајишницима који су били принуђени да оставе своја имања и своје ливаде, које су сада некошене или их неко други коси. На симболу манифестације приказан је Крајишник, који негде по свету коси туђе ливаде, док уморног лица и намргођених обрва баца поглед у даљину и замишља свој завичај и своју Крајину. А управо је значај ове манифестације у окупљању Крајишника расутих по свету и преношењу пламена традиције, културног идентитета и позитивне енергије.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © 2008-2009.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.