Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

XIII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 13. Фестивал „Крајишки бисери“. У натпевавању најбољих крајишких група из читаве Србије и Републике Српске, титулу победника освојила је Мушка певачка група „Петрова гора“ из Кљајићева.

12. Фестивал Крајишки бисери - Пландиште 2015
Учесници отварају програм песмом „Нема раја без роднога краја“

Тринаесту годину за редом у Пландишту је одржан Фестивал „Крајишки бисери“, манифестација која негује изворне песме и традиционални начин певања Срба Крајишника. Четвртог октобра 2015. године, у овом јужнобанатском месту своје певачко умеће приказале су крајишке изворне певачке групе из читаве Србије и Републике Српске.

Свечани дефиле учесника кроз центар Пландишта, уз непрекидну песму народних певача, означио је почетак фестивалске вечери као централног дела манифестације. Дефиле је завршен изласком група на главну сцену, где су сви учесници заједно отпевали песму „Нема раја без роднога краја“, химну Фестивала „Крајишки бисери“.

У својству домаћина, присутне је најпре поздравио Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Част да свечано отвори XIII фестивал „Крајишки бисери“ припала је Мирославу Петровићу, директору Културно-образовног центра "Вук Караџић" у Пландишту.

У такмичарском делу програма, публика је уживала у натпевавaњу четрнаест изворних певачких група. Овај део програма пратио је стручни жири у трочланом саставу: Марија Шекуларац, дипломирани етномузиколог и музички уредник на Радију Београд, Добривоје Павлица, доајен личког и крајишког певања, док је у улози председника жирија био проф. др Димитрије Голе-мовић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности у Београду. Након такмичарског програма, жири се повукао да сумира утиске и донесе коначну оцену.

У ревијалном делу програма, такмичарске певачке групе представиле су се са по још једном песмом. Специјални гости у ревијалном делу била су два фолклорна ансамбла, два свирача на традиционалним народним инструментима и једна шумадијска изворна певачка група.

По оцени жирија, титулу победника 13. фестивала „Крајишки бисери“ понела је Мушка пјевачка група „Петрова гора“ из Кљајићева. Друго место освојила је Пјевачка група „Синови Крајине“ из Будисаве, док је треће место припало Женској пјевачкој групи „Банија“ из Београда.

Крајишки бисери 2015 - победници
Освајачи награда: „Синови Крајине”, КУД „Петрова гора“ и „Банија“

Три првопласиране групе освојиле су престижне награде: трофеје у виду симбола фестивала изливеног у злату, сребру и бронзи, велике дипломе за одговарајуће освојено место, а сваки члан групе добио је малу диплому и личку капу са извезеним симболом фестивала. За изузетан допринос очувању културе и обичаја Срба Крајишника, свака група која је учествовала на фестивалу награђена је пригодним поклонима и захвалницом.

Фестивал „Крајишки бисери“ већ тринаест година на највишем нивоу презентује изворну крајишку песму и на млађе генерације преноси ове јединствене вокалне и вокално-инструменталне облике. За то време крајишка изворна песма, бисер српске изворности, доживела је институциона-лизацију на локалном и светском нивоу. „Ојкање“ се од 2010. године налази на UNESCO-вој листи светске културне баштине. Средином 2012. године, „ојкача“ је званично уписана и у први Национални регистар за нематеријално културно наслеђе Републике Србије, а Фестивал „Крајишки бисери“ признат је за репрезентативну манифестацију, референтан извор података и најбољи доказ да је „ојкање“ у живој пракси у Србији.

Као део фестивалског дана, у галерији Културног центра у Пландишту, богатом изложбом уметничких дела посетиоцима фестивала предста-вили су се крајишки уметници и мајстори старих заната Маријана Борковић и Жељко и Радмила Момчиловић.

На свечаној вечери након фестивала, Добривоју Павлици уручено је посебно признање за четрдесетогодишњи прегалачки рад на пољу културног народног стваралаштва Лике и Крајине.


Учесници 13. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2015
 1. Изворна група „Крајишници“ – КУД „Младост“ – Велика Греда
 2. Женска пјевачка група КУД „Завичај - Банија“ – Мајур (Шабац)
 3. Пјевачка група „Синови Крајине“ – Будисава
 4. Изворна пјевачка група „Жене крајишких села“- Београд
 5. Крајишка група „Плитвице“ – Завичајно удружење „Дaне и Мане” - Београд
 6. Женска пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
 7. Мушка пјевачка група „Баљски Соколови" – Босанска Костајница
 8. Женска пјевачка група „Банија“ – Београд
 9. Мушка пјевачка група КУД „Завичај - Банија“ – Мајур (Шабац)
 10. Женска пјевачка група „Баљске Соколице" – Босанска Костајница
 11. Мушка певачка група „Петрова гора“ – Кљајићево
 12. Мушка пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
 13. Мушка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 14. Дјевојачка пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
Специјални гости у ревијалном делу:
 1. КУД „Вук Караџић“ – Пландиште – секција Велики Гај - млађи фолклорни ансамбл
 2. Изворна група певача „Сретењске зоре“ – Раниловић
 3. Раде Путник, народни свирач на тамбурици трожици и усној хармоници
 4. Огњен Андрић, народни гуслар
 5. КУД „Вук Караџић“ – Пландиште – секција Велики Гај - старији фплклорни ансамбл
Пријатељи 13. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2015
 • Општина Пландиште
 • Министарство културе и информисања Републике Србије
 • Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање AП Војводине
 • Основна школа „Доситеј Обрадовић“ – Пландиште
 • КОЦ „Вук Караџић“ – Пландиште
 • СТР „Цвет“ – Пландиште
 • Штампарија „Тули“ - Вршац
 • „Мудрић Компани“ д.о.о. – Вршац
 • Уникс плус д.о.о. – Вршац
 • „Башта - машта“ д.о.о. – Вршац
 • Полиплан 1ТО1 д.о.о. - Пландиште
 • Медијски пријатељи Фестивала: Регионална телевизија „Банат“, Телевизија "Наша", Радио Телевизија Србије – Програм за дијаспору и Радио Београд
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.