Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

XII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 12. Фестивал „Крајишки бисери“. Поред крајишких група из читаве Србије, на фестивалу су се по први пут такмичиле певачке групе из Републике Српске. Титулу победника освојили су „Велебитски враголани“ из Врбаса.

12. Фестивал Крајишки бисери - Пландиште 2014
Учесници отварају програм песмом „Нема раја без роднога краја“

Учвршћујући традицију дугу више од једне деценије, у Пландишту је 05. октобра 2014. године, одржан 12. Фестивал „Крајишки бисери“, репрезентативна манифестација која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника.

Централни део манифестације - фестивалско вече, почело је свечаним дефилеом певачких гупа, од ОШ „Доситеј Обрадовић“, преко централног трга у Пландишту, до Дома клутуре. Дефиле је завршен изласком група на главну сцену, где су сви учесници заједно отпевали песму „Нема раја без роднога краја“, химну Фестивала „Крајишки бисери“.

У име организатора, присутне је најпре поздравио Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Фестивал је свечано отворила Весна Јаћовић, директор Културно-образовног центра "Вук Караџић" Пландиште.

У такмичарском делу програма 23 певачке групе такмичиле су се у изворном крајишком певању. Поред крајишких група из читаве Србије, ове године на фестивалу су први пут учествовале и певачке групе из Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Овај део програма пратио је стручни жири у трочланом саставу: у улози председника жирија биo је проф. др Димитрије Големовић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности у Београду, Марија Витас, дипломирани етномузиколог и музички уредник на Радију Београд и Добривоје Павлица, певач доајен личког и крајишког певања и дугогодишњи истраживач. Након такмичарског дела програма, жири се повукао да сумира утиске и донесе коначну оцену. За то време, певачке групе су се представиле са по још једном песмом у ревијалном делу.

По оцени жирија, титулу победника 12. фестивала „Крајишки бисери“ понела је Мушка пјевачка група „Велебитски враголани“ из Врбаса. Друго место освојила је Изворна женска певачка група КУД „Марко Орешковић“ из Бачког Грачаца, док је треће место припало Изворној групи „Ново Поткозарје“ из Горње Драготиње (општина Приједор).

Крајишки бисери 2013 - победници
Освајачи награда: КУД “Марко Орешковић”, „Велебитски враголани“ и „Ново Поткозарје“

Три првопласиране групе награђене су пригодним наградама: плакетама са златним, сребрним, односно бронзаним симболом фестивала, великом дипломом за одговарајуће освојено место, а сваки члан групе добио је малу диплому и личку капу са извезеним симболом фестивала. Награде су уручили Сава Дивљаков, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пландиште и Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. За изузетан допринос очувању културе и обичаја Срба Крајишника, свака група која је учествовала на фестивалу награђена је захвалницом и пригодним поклонима.

II семинар „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“

У оквиру фестивалског дана, пре самог фестивала, одржан је други по реду семинар „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“. Основни циљеви семинара су истраживње, систематизовање и документовање нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника, као и подизање свести о изворном народном стваралаштву и значају очувања нематеријалног културног наслеђа, са посебним акцентом на изворно крајишко певање као изразиту особеност Срба крајишко-динарског подручја. Визија је да Семинар постане централно место окупљања, повезивања и размене знања чувара народног блага, културно-уметничких друштава, изворних певачких група, етномузиколога, истраживача, књижевника, певача и других заинтересованих страна.

Све певачке групе које су учествовале на фестивалу похађале су семинар, за шта им је уручено уверење са потписом предавача: др Димитрије О. Големовић, др Раде С. Н. Рајић, Добривоје Павлица, Нада Јелић, Милан Воркапић и Гојко Везмар. Научно-истраживчки радови свих предавача објављени су у Зборнику радовa који је подељен учесницима семинара.

Изложба слика и рукотворина

Као део фестивалског дана, у галерији Културног центра у Пландишту, веома богатом изложбом уметничких дела посетиоцима фестивала представили су се крајишки сликари Мирко Русић и Мирко Кукољ - Дон. Такође, у склопу изложбе својим радовима представили су се и мајстори древних заната.


Учесници 12. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2014
 1. Момачка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 2. Ансамбл „Ликоси“ – Нови Сад
 3. Женска пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд
 4. Мушка пјевачка група „Сана“ – Стара Пазова
 5. Пјевачка група „Крајишници с Фрушке горе“ – Беочин
 6. Женска пјевачка група „Банија“ – Београд
 7. Изворна група „Традиција“ – Вршац
 8. Изворна пјевачка група „Козара“ – Футог
 9. Мушка пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
 10. Женска пјевачка група „Сана“ – Стара Пазова
 11. Изворна група „Ново Поткозарје“ – Горња Драготиња (Приједор)
 12. Изворна група „Крајишници“ – КУД „Младост“ – Велика Греда
 13. Мушка певачка група „Петрова гора“ – Кљајићево
 14. Пјевачка група „Славонке“ – Удружење „Славонија у срцу“ – Угриновци
 15. Изворна група „Жегар живи“ – Жегар
 16. Крајишка група „Плитвице“ – Завичајно удружење „Дaне и Мане” - Београд
 17. Изворна група „Унац“ – Дрвар
 18. Изворна женска певачка група КУД-а “Марко Орешковић” – Бачки Грачац
 19. Мушка пјевачка група КУД „Завичај - Банија“ – Мајур (Шабац)
 20. Мушка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 21. Женска пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
 22. Мушка пјевачка група „Велебитски враголани“ – Врбас
 23. Пјевачка група „Синови Крајине“ – Будисава
Специјални гости у ревијалном делу:
 1. Саво Контић, гуслар – Београд
 2. Певачка група „Сретењске зоре“ – Раниловић
 3. Душан Бркљач, тамбурица самица - Бачки Грачац
 4. Огњен Андрић, гуслар - Крагујевац
Пријатељи 12. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2014
 • Општина Пландиште
 • Министарство културе и информисања Републике Србије
 • Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање AП Војводине
 • Фондација Хемофарм
 • ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Пландиште
 • КОЦ „Вук Караџић“ – Пландиште
 • СТР „Цвет“ – Пландиште
 • Штампарија „Тули“ - Вршац
 • „Мудрић Компани“ д.о.о. – Вршац
 • „Шарк“ д.о.о. – Пландиште
 • Уникс плус д.о.о. – Вршац
 • „Башта - машта“ д.о.о. – Вршац
 • Медијски пријатељи Фестивала: Регионална телевизија „Банат“, Радио Београд, Телевизија SKY+, Новине „Пландиштанске вести“ и Телевизија „Панонија“
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.